Suomalaisen konkretismin uranuurtajan ja suunnannäyttäjän, Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin syntymästä tulee 2024 kuluneeksi 100 vuotta. Näyttelyn painopiste on Nubbenin varhaistuotannossa; 1940-luvun ja 1950-luvun teoksissa ja hänen täysabstraktin ilmaisunsa kehittymisessä. Esillä on myös valokuvia ja arkistomateriaalia, jotka valottavat maamme varhaisen konkretismin vastaanottoa, ajan henkistä ilmapiiriä ja kansainvälisyyden suurta merkitystä Nordströmille ja hänen hengenheimolaisilleen.
Nubben 100 tapahtumat
Nubbenin varhaistuotanto 1940- ja 1950 luvulta
Lars-Gunnar Nordström – 100 vuotta
Suomalaisen sotien jälkeisen abstraktin taiteen edelläkävijän, Lars-Gunnar Nordströmin (1924–2014) synymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on Galerie Forsblomilla kunnia esittää Nordströmin teoksia eri vuosikymmeniltä. Nordströmin maalaukset ja veistokset keskittyvät muodon, värin ja viivan yleispäteviin ominaisuuksiin. Kaikki nämä osa-alueet ovat tarkkaan harkitussa järjestyksessä – eli suunnitellusssa harmoniassa. Teoksista huokuu dynaamisuus, tarkkuus sekä täydellisesti hallittu värien käyttö. Muotokieli soljuu eteenpäin kuin matemaattinen kaavio. Teosten matemaattinen luonne tulee esiin myös niiden tilallisuudessa. Tilallisuus toimii maalausten perustana ja alleviivaa Nordströmin luomaa tunnistettavaa konkretistista maalaustapaa.
Nordström tunnettiin Pohjoismaissa myös taidekentän monipuolisena vaikuttajana muun muassa opetustyön ja kirjoittamisen kautta. Ennen taiteilijan uraansa Nordström haaveili arkkitehdin ammatista ja opiskeli huonekalusunnittelua. Myös kuvataiteilijan työn lomassa hän suunnitteli aika ajoin muun muassa huonekaluja, lavastuksia ja graafisia ilmeitä painotuotteisiin.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä L-G Nordströmin Säätiön kanssa.
Dynaaminen tila – Nubben 100 vuotta
Lars-Gunnar Nordström
27.3.–19.5.2023
Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) oli suomalaisen abstraktin taiteen tinkimätön pioneeri. Juhlavuoden kunniaksi Helsingin Taidehallissa nähdään tuotteliaan taiteilijan tuotannon koko laaja skaala taidegrafiikasta veistoksiin, varhaisista figuratiivisista töistä aina viimeisimpiin teoksiin saakka. Juha-Heikki Tihisen kuratoima runsas näyttely paljastaa Nubbenin taiteellisen ajattelun tinkimättömyyden – tyylillisesti yhtenäisen, mutta variaatioissaan rikkaan.
Kokeileva konkretismi
06.03.2024 – 23.02.2025
Kokeileva konkretismi
Kokeileva konkretismi -näyttely tarkastelee uusin silmin konkretismin pitkää traditiota ja nykymuotoja. Konkretismi on ei-esittävää taidetta, joka perustuu geometrisiin muotoihin ja rakenteisiin. Näyttely esittelee taidemuodon moniulotteisuutta sekä erilaisten materiaalien ilmaisuvoimaa ja leikkisyyttä. Monet teoksista ovat tilallisia, kokemuksellisia ja kokijan havaintoa aktivoivia. EMMAn tiloissa konkretismi asettuu kokonaisvaltaiseen vuorovaikutukseen Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman WeeGee-talon teollisen arkkitehtuurin kanssa. Kokonaisuus on koottu EMMAn kokoelmista ja osa teoksista on hankittu ja tuotettu näyttelyä varten.
Näyttely tuo esiin eritoten nykytaiteen keinoja uudelleentulkita ja kommentoida modernismia. Samalla se juhlistaa Lars-Gunnar ‘Nubben’ Nordströmin (1924–2014) 100-vuotisjuhlavuotta esittelemällä suomalaisen konkretismin edelläkävijään ja geometriseen abstraktiin taiteeseen linkittyvää taidetta. Esillä on kokonaisuus L-G Nordströmin ja hänen aikalaistensa abstrakteja teoksia, joka tarjoaa yleisölle aikakapselin konkretismin alkulähteille. Lars-Gunnar Nordströmin säätiö tukee näyttelyä.
Näyttelyn taiteilijat ovat Timo Aalto, Martti Aiha, Siim-Tanel Annus, Elina Autio, Stig Baumgartner, Inka Bell, Juhana Blomstedt, Bård Breivik, Birger Carlstedt, Kari Cavén, Lars Christensen, Jacob Dahlgren, Sonia Delaunay, Ann Edholm, Carolus Enckell, Beryl Furman, Kristjan Gudmundsson, Jorma Hautala, Erkki Hervo, Ola Kolehmainen, Matti Koskela, Matti Kujasalo, Muriel Kuoppala, Antti Kytömäki, Leonhard Lapin, Maija Lavonen, Ernst Mether-Borgström, Eila Minkkinen, Maija Närhinen, Pekka Nevalainen, Jussi Niva, Lars-Gunnar Nordström, Paul Osipow, Kyösti Pärkinen, Ritva Puotila, Mari Rantanen, Silja Rantanen, Louis Reith, Ragna Róbertsdóttir, Pekka Ryynänen, Piila Saksela, Pekka Sassi, Hannu Siren, Sandra Sirp, Airi Snellman-Hänninen, Antti Ukkonen, Raimo Utriainen ja Irma Weckman.
Nubbenin hengessä viidellä tavalla
Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström kirjoitti seuraavaa: ”Jazz on eloa tuntoa kuuloa näköä – ja toisintoa” (Jazz är att leva känna höra se – och åter-ge.). Nubbenin hengessä viidellä tavalla -näyttelyn perusajatus rakentuukin moniaistisuuden ja variaation merkitykseen taiteellisessa työskentelyssä. Galleria Elverketin näyttely esittelee viisi nykytaiteilijaa, joilla kaikilla on oma tyylinsä ja äänensä, mutta jotka uskaltavat varioida oman taiteellisen ajattelunsa puitteissa ennakkoluulottomasti ja reflektoida kriittisesti. Heidän teoksensa liikkuvat moniaistisuuden, esittävän ja -ei-esittävän välillä, sekä luovat uusia näkymiä taiteeseen ja sen tilaan. Näyttelyn taiteilijat ovat: Oscar Hagen, Ville Laurinkoski, Jarkko Räsänen, Sasha Rotts ja Man Yau.
Liikahduksia – modernin kaupungin aiheita 1900-luvulta
Liikahduksia – modernin kaupungin aiheita 1900-luvulta
Lars-Gunnar Nordströmin syntymästä 100 vuotta
Näyttely Taiteilijakoti Erkkola 14.2.–26.5.2024
Moderni elämänmuoto kaupunkilaisine aiheineen tuli suomalaiseen taiteeseen 1920-luvulta alkaen. Suuret metropolit New York ja Pariisi olivat esikuvina kaupunkilaisuudelle. Kaupunki oli myös taidemaalari, -graafikko ja kuvanveistäjä Lars-Gunnar Nordströmin (2024–2014) oma miljöö. Hän aloitti kubistisvaikutteisilla figuratiivisilla teoksilla, mutta päätyi suomalalaisen konkretismin airueeksi. Jazz-musiikki oli Nordströmille rakas harrastus. Hänen omissa abstrakteissa sommitelmissaan voi nähdä musiikin kaltaista rytmiä ja ilmaisua.
Erkkolan näyttelyssä on esillä Lars-Gunnar Nordströmin taiteen lisäksi teoksia muun muassa Sigrid Schaumanilta, Väinö Kunnakselta, Eero Nelimarkalta ja Ragnar Ekelundilta.
Avoinna 14.2.–28.4. ke–su 12–17 ja 1.5.–26.5. ti–su klo 10–17
Pääsymaksut 8/6/0 €
Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, Tuusula. www.erkkola.fi
Musta tuntuu, toistaiseksi
Amos Rex
Musta tuntuu, toistaiseksi
27.3.–8.9.2024
Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin taiteella on aina ollut tärkeä asema Amos-museoissa, niin Amos Andersonin taidemuseon näyttelyissä kuin Föreningen Konstsamfundetin kokoelmissa, joita Amos Rex nykyään hallinnoi. Amos Andersonin rönsyilevässä 1970-luvun näyttelytoiminnassa eräänä näkyvänä ja toistuvana ilmiönä oli abstrakti geometrinen taide, ja sen alalaji konstruktivismi, jota Nubben sai näkyvästi edustaa tyylisuunnan puhdasverisenä tekijänä. Varsinkin museossa vuonna 1970 järjestetty laaja yksityisnäyttely oli merkittävä kulmakivi taiteilijan uralla, ja Nubbenilla ja museon pitkäaikaisella museonjohtajalla Bengt von Bonsdorfilla oli läheiset välit. Kokoelmissa on Nubbenilta parisen kymmentä graafista vedosta sekä neljä keskeistä maalausta. Näistä yksi, vaikuttava triptyykki Dimensional succession (1962), on taiteilijan juhlavuotena 2024 esillä Amos Rexin laajassa kokoelmanäyttelyssä.
Yhteystiedot: Iiris Mattsson, viestinnän asiantuntija, 050 302 2260, iiris.mattsson@amosrex.fi
NUBBEN 60`s
Galleria 68 on ainoa konstruktivistiseen taiteeseen keskittyvä galleria Suomessa.
Olemme aiemmin jo pitäneet kaksi näyttelyä Lars-Gunnar Nordströmistä.Toisessa keskityttiin hänen kubistisiin varhaiskauden töihinsä ja toisessa lähinnä 1950-luvun serigrafioihin.
Nordströmin 1960-luvun serigrafiat, ajalta jota voidaan pitää hänen taiteellisesti omaperäisimpänään ja vahvimpana kautenaan, täyttävät Galleria 68:n ajalla 11.4. – 26.5.2024.
GALLERIA 68, Hämeentie 68, 00550 Helsinki
ke-to 12-18 pe-su 12-16 ma-ti sulj.
p.044-9891000
Lars-Gunnar Nordströmin taidegrafiikkaa
Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 2024 Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmiä, jonka syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Nordström oli abstraktin taiteen edelläkävijä Suomessa. Tiiviit yhteydet niin pohjoismaisiin kuin Pariisin ja New Yorkin taidekenttiin tekivät Nordströmin urasta myös kansainvälisesti huomionarvoisen. Kuvataiteen lisäksi jazzmusiikki oli hänen elämänsä suurimpia intohimoja. Kunnianosoituksena taiteilijan elämäntyölle Salmelassa on esillä monipuolinen kokoelma Nordströmin taidegrafiikkaa.
Ja näyttelyinfo:
Taidekeskus Salmelan 35. näyttelykesä
8.6.-11.8.2024
joka päivä klo 11-18
Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju
info@taidekeskussalmela.fi / 050 3388 114
Lars-Gunnar Nordströmin juhlavuoden festivaali
Lars-Gunnar Nordströmin juhlavuoden festivaali
FESTIVAALI Tuusulan taidemuseo/Lukio ja kulttuuritalo Monio 23.–24.2.2024
Tuusulan taidemuseo juhlistaa Lars-Gunnar Nordströmiä kaksipäiväisillä festivaaleilla helmikuussa Tuusulassa Lukio ja kulttuuritalo Moniossa. Nubbe 100 -festivaalin ohjelmisto koostuu Nubben taiteen lisäksi myös taiteilijalle itselleen rakasta musiikki-genreä mukailevasta jazz-teemasta. Musiikkitarjonnasta vastaa OK:KO, Anna Inginmaa feat. Paleface, Virta, Pambikallio, Lyyti ja Antti Autio. Musiikin lisäksi päästään kuulemaan myös mielenkiintoisia tarinoita Lars-Gunnarin elämästä taiteilijana.
Lisätietoja tuottaja Kaarle Ranta,kaarle.ranta@gmail.com, 040 5428 310
Nubben 100 -seminaari
Abstraktin taiteen uranuurtajan Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin syntymästä tulee vuonna 2024 kuluneeksi 100 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi Hanasaari, Ruotsalais-suomalainen kulttuurirahasto ja Pro Artibus -säätiö järjestävät seminaarin, jossa kansainväliset asiantuntijat tarkastelevat Nubbenia ja tämän taidetta eri näkökulmista.
Seminaarin puhujat
Håkan Nilsson, taiteentutkimuksen professori Tukholman alueella toimivassa Södertörnin korkeakoulussa. Hänen tutkimusalaansa ovat julkinen taide, rakennettu ympäristö ja modernismi.
Johan Sjöström, Göteborgin taidemuseon näyttelyintendentti, jota kiinnostavat erityisesti yhteiskunnalliset ja postkoloniaaliset teemat sekä sukupuoleen, identiteettiin ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset.
Tutta Palin, taidehistorian professori Turun yliopistossa. Palin on Suomen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun taiteen asiantuntija, jota kiinnostaa muun muassa abstraktin ja esittävän suhde modernissa taiteessa.
Seminaarin moderaattorina toimii FT Juha-Heikki Tihinen, ja seminaarin kieli on ruotsi.
Seminaari on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Ruotsalais-suomalainen kulttuurirahasto sekä Pro Artibus -säätiö.
Nubben 100 – Lars-Gunnar Nordström, Robin Lindqvist, Jarkko Räsänen
Galleria on avoinna päivittäin klo 10–20, vapaa pääsy.
Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin (1924–2014) satavuotisjuhlaa vietetään etuajassa Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Pro Artibus -säätiön yhteisnäyttelyllä. Näyttelyn taiteilijoihin kuuluu itseoikeutetusti Nubben, mutta esillä on myös teoksia kahdelta hänen hengenheimolaiseltaan. He ovat Robin Lindqvist Ruotsista ja Jarkko Räsänen Suomesta.
Nubbenin taiteellinen toiminta on hyvin tunnettua Pohjoismaissa, jossa taiteilijan konstruktivistinen taide on saanut 1950-luvulta lähtien paljon ihailua osakseen. Molempien näyttelyyn osallistuvien nykytaiteilijoiden työskentely perustuu abstraktin taiteen perinteeseen, lisäksi heitä kiinnostaa Nubbenillekin läheinen musiikki. Näyttelyn teokset avaavat näkymän abstraktion laajuuteen ja ei-esittävän taiteen kykyyn kuvata sekä dynaamista liikettä että keskittynyttä rauhaa, ja kaikkea näiden väliltä.
Lisätietoja: Ohjelmakoordinaattori Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi